Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΑΝΟΙΞΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Αίνιγμα

Όμορφη και πλουμιστή στα λουλούδια κατοικεί. Τι είναι ;

Η Πεταλούδα




Η πεταλούδα είναι έντομο της Τάξης των Λεπιδόπτερων. Οι πεταλούδες ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων και την τάξη των εντόμων. Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.Η μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας. Οι πεταλούδες είναι φυτοφάγες. 

Η πεταλούδα στην αρχαιότητα

Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες ονομάζονταν «ψυχές», καθώς πιστευόταν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών. Στην ελληνική αλλά και τη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μορφή της αναπαριστάται πολλές φορές με φτερά πεταλούδας. Απελευθερωμένο από τον θάνατο το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, αναχωρώντας από τα δεσμά της χρυσαλίδας της.

Η μορφολογία της πεταλούδας.


 Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας 


 Ας παρακολουθήσουμε στο παρακάτω βίντεο την εξέλιξη της πεταλούδας Από κάμπια πεταλούδα...


Στο βίντεο αυτό μπορούμε να δούμε πεταλούδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.



Ας δούμε την "Η ιστορία της κάμπιας που έγινε πεταλούδα" από τον αγαπημένο μας Παραμυθά.

Ας δούμε το παραμύθι "Μια πολύ πεινασμένη κάμπια" του Eric Carle
 Αφού παρακολουθήσουμε το παραμύθι συζητάμε μαζί με τα παιδιά και κάνουμε μερικές ερωτήσεις όπως:
- Τι ήταν πάνω σε ένα φύλλο;
- Τι βγήκε από το αυγό;
- Η κάμπια πεινούσε πολύ, τι διάλεξε να φάει;
- Τι έπαθε από το πολύ φαγητό;
- Που κρύφτηκε όταν μεγάλωσε πάρα πάρα πολύ;
- Ποιό έντομο βγήκε από το κουκούλι;
- Ποιό είναι το αγαπημένο σου έντομο και γιατί;
- Θέλεις να χορέψεις σαν πεταλούδα;


Ακούμε το τραγούδι "Μια ωραία πεταλούδα", χορεύουμε σαν πεταλούδες και ζωγραφίζουμε πεταλούδες.


Παιχνίδια

- Τα παιδιά κρατώντας μαντήλια διαφόρων χρωμάτων χορεύουν σαν πεταλούδες. Με το σταμάτημα της μουσικής ακολουθούν τον αρχηγό των πεταλούδων, σε όποια κατεύθυνση κινηθεί. Κάποια στιγμή, ο αρχηγός ξεκουράζεται, κουλουριάζεται, κλείνει τα μάτια του και ηρεμεί. 

- Λουλούδια - πεταλούδες: Τα λουλούδια κάθονται κάτω και κινούνται στο φύσημα του ανέμου και οι πεταλούδες χορεύουν ανάμεσα τους ή και ελεύθερα στο χώρο (κάθε παιδί κινείται, κρατώντας ένα μαντήλι). Με το σταμάτημα του ανέμου-μουσικής, η πεταλούδα κάθεται κοντά στο λουλούδι που έχει το ίδιο χρώμα μαντηλιού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωρικές έννοιες εδώ (πίσω από, δίπλα, πίσω, μπροστά, γύρω γύρω, πάνω στο).


Παιχνίδια στον υπολογιστή.

Βάζω τις καρτέλες στην σωστή σειρά! Πατήστε στο σύνδεσμο για να παίξετε.
Καρτέλες σε σειρά!

Φτιάχνω παζλ με την πεταλούδα! Πατήστε στον σύνδεσμο για να φτιάξετε το παζλ! παζλ πεταλούδα

  ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ
Φτιάχνω πεταλούδες από φίλτρο καφέ, παίρνουμε μαρκαδόρους και το ζωγραφίζουμε με πολλά χρώματα, το βρέχουμε με ένα πινελάκι και το αφήνουμε να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει ανοίγουμε το φίλτρο στη μέση και το κόβουμε. Στη μέση βάζουμε ένα μανταλάκι και κολλάμε ματάκια και στερεώνουμε κεραίες από σύρμα πίπας. Έτοιμη η πεταλούδα μας!!



ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ









ΠΗΓΕΣ Διαδίκτυο, Ναταλίνα, Ζήση Ανθή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου