Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

ΑΝΟΙΞΗ - ΕΝΤΟΜΑ

ΑΝΟΙΞΗ

Ο ήλιος άπλωσε τις χρυσές ακτίνες του να ζεστάνει τη γη και να προϋπαντήσει την αγαπημένη κόρη του χρόνου την Άνοιξη. Με τον ερχομό της Άνοιξης στη γη όλα αλλάζουν, η γη στρώνει ένα πράσινο πολύχρωμο χαλί, λουλούδια ανθίζουν και ευωδιάζουν, τα πουλάκια κελαηδούνε και φτιάχνουν τις φωλιές τους. Τα ζωάκια ξυπνούν από την χειμερία νάρκη, μικροσκοπικά ζουζούνια εμφανίζονται, άλλα πετούν, άλλα περπατάνε στη γη.
Πως λέγονται αυτά τα μικρά πλασματάκια; Είναι τα έντομα. Άλλα είναι μικροσκοπικά, άλλα πιο μεγάλα, άλλα ωφέλιμα άλλα βλαβερά, άλλα πετάνε, άλλα περπατάνε εμφανίζονται στο χώμα ή πετάνε στον αέρα ή κοντά στα λουλούδια.

Μερικές πληροφορίες για τα έντομα.
Τα έντομα εμφανίστηκαν στη γη πριν 400 εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν περισσότερα από 15-30 εκατομμύρια είδη και χωρίζονται στα έντομα του εδάφους,του νερού ή του αέρα. Τα διαφορετικά είδη εντόμων έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές, όπως άλλα πετούν, άλλα όχι, άλλα τσιμπούν, άλλα όχι,  άλλα είναι ωφέλιμα, άλλα βλαβερά κ.ά
Επειδή το καλύτερο μάθημα για τα έντομα είναι βιωματικό, μπορούμε να το κάνουμε με την παρατήρηση. Παίρνουμε φακούς και πηγαίνουμε στον κήπο να παρατηρήσουμε τα έντομα με τα παιδιά, συμφωνούμε πως θα τα παρατηρήσουμε προσεκτικά χωρίς να τους κάνουμε κακό και θα τα αφήσουμε μετά να φύγουν να πάνε στην φωλίτσα τους ή στην μανούλα τους.
Με την παρατήρηση των εντόμων συμπεραίνουμε ότι το σώμα τους αποτελείται από τρία μέρη κεφάλι με κεραίες, θώρακα, κοιλιά και πόδια. Μερικά έχουν και φτερά και μπορούν να πετάνε.







Παρακολουθώντας αυτό το βίντεο μαθαίνουμε για τον μαγικό κόσμο των εντόμων.




ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΜΑ

 -"Η Αράχνη": Μέσα σε κύκλο (ένα στεφάνι ή σκοινί) κάθεται η Αράχνη ακίνητη και τα παιδιά - έντομα πετούν τριγύρω της. Η Αράχνη προσπαθεί να πιάσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί χωρίς να βγει από τη φωλιά της. Παραλλαγή: σαν κυνηγητό προσπαθεί με μια κορδέλα που κρατά να ακινητοποιήσει όσα παιδιά- έντομα μπορεί.

-Σκορπίζουμε γράμματα της αλφαβήτου ανάποδα στο πάτωμα. Τραβά ένα παιδί στην τύχη και βρίσκουμε έντομα από το γράμμα που θα τύχει. Πχ. Γ: γρύλος κλπ.

-Φτιάχνουμε ένα αίνιγμα για να τα μαντέψουμε: Τα παιδιά σε κύκλο και ένα παιδί στο κέντρο φτιάχνει αυτοσχέδια αινίγματα-περιγραφές για το έντομο που έχει στο μυαλό του. Παροτρύνουμε τα παιδιά να δίνουν ξεκάθαρες περιγραφές.

- Memory με έντομα - παιδιά. Στο στήθος κάθε παιδιού κολλάμε ένα έντομο το οποίο υπάρχει 2 φορές. Τα παιδιά παραταγμένα σε σειρές γυρισμένα πλάτη σε δυο παιδιά-παίκτες εξερευνητές. Οι εξερευνητές με αποχή γυρίζουν κάθε φορά δυο παιδιά αν έχουν το ίδιο έντομο στο στήθος το κερδίζουν.

- Ζουζουνίσματα: Χορεύουν με μουσική. Μόλις τους δείχνουμε την καρτέλα με το γράμμα Ζ ζουζουνίζουν ανάλογα με την εντολή: Χαρούμενα, ζωηρά, γκρινιάρικα, τραγουδιστά,κλπ.

- Με γραμμή αφετηρίας γίνονται ακρίδες και γρύλοι και πηδώντας προσπαθούν να φτάσουν στο ορισμένο τέρμα. Ποια ομάδα θα κερδίσει; Αν θέλουμε να το δυσκολέψουμε τοποθετούμε εμπόδια που πρέπει να πηδήξουν ή φτιάχνουμε μία διαδρομή περίπλοκη.

- Με γραμμή αφετηρίας παίζουμε το παραπάνω παιχνίδι αλλά κινούμαστε έρποντας σαν κάμπιες, ή στα τέσσερα σαν αράχνες.

- Πουλιά και έντομα: Τα παιδιά-πουλιά κυνηγούν τα παιδιά-έντομα σκοπός να τα πιάσουν όλα.

- Έντομα ωφέλιμα-έντομα βλαβερά: Χορεύουν και κινούνται σαν έντομα με τη συνοδεία μουσικής. Με την παύση φωνάζουμε ένα έντομο. Αν είναι βλαβερό για τον άνθρωπο (πχ. μύγα) τινάζουν τα χέρια και χοροπηδούν αν είναι ωφέλιμο (πχ. μέλισσα) στέκονται ακίνητα. 

- Τα παιδιά σε ζευγάρια.Το κάθε ζευγάρι έχει διαλέξει ένα έντομο ονομασία και σύνθημά τους ένας ήχος χαρακτηριστικός, συνήθως αυτός του εντόμου που επιλέγουν. Ο ένας έχει κλειστά τα μάτια και ο άλλος τον καθοδηγεί σιγά μέσα από μια διαδρομή κάνοντας τον ήχο που επέλεξαν, Αν συναντά εμπόδιο σταματά τον ήχο και το παιδί που έχει κλειστά μάτια αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να σταματήσει. Κερδίζουν αν διασχίσουν σωστά τη διαδρομή τους που κάθε φορά είναι διαφορετική για κάθε ζευγάρι. Παραλλαγή: Στο σημείο που ο ήχος σταματά έχουμε τοποθετήσει τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη Ε-Ν-Τ-Ο-Μ-Α και σκοπός είναι να τα μαζέψουν όλα. Καλό είναι να παιχτεί σε εξωτερικό χώρο.

- Το κουνούπι τσιμπάει: Το παιδί-κουνούπι τσιμπάει κάποιο παιδί και το τελευταίο ονοματίζει το μέρος του σώματος που τσιμπήθηκε από το κουνούπι.

- Οι ακρίδες: Οριοθετούμε ένα χώρο ίσως με ένα σχοινάκι που γίνεται χωράφι. Με ένα χτύπο του ταμπουρίνου, οι ακρίδες μπαίνουν μέσα στο χωράφι. Με δύο χτύπους βγαίνουν από το χωράφι. Στη σιωπή τρώνε και στον συνεχόμενο ήχο του ταμπουρίνου τρέχουν να γλυτώσουν από τα εντομοκτόνα.

- Τα μυρμήγκια με σπόρο στη πλάτη πάνε να πιουν νερό στη λίμνη, περπατώντας κατά μήκος ενός σχοινιού. Ποιο θα φτάσει στον προορισμό του και ποιο θα γυρίσει πίσω, χωρίς να του πέσει ο σπόρος από τη πλάτη;

                                                                      ----------------------------------


Ας ακούσουμε μερικούς ήχους από έντομα. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να τους ακούσουμε.


Ας παίξουμε με ένα διαδραστικό πίνακα δραστηριοτήτων για τα έντομα.
Πατήστε πάνω στον σύνδεσμο. Πίνακας δραστηριοτήτων


Και ένας άλλος διαδραστικός πίνακας με έντομα. Πατήστε στον σύνδεσμο για να τον δείτε Πίνακας 2


Ας παίξουμε με ένα ωραίο διαδραστικό μουσικό πίνακα!! Πατήστε πάνω στον σύνδεσμο για να παίξετεΜουσικός πίνακας


Τώρα ας παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης με τα έντομα!! Ξεκινάμε!!

Πατήστε στο σύνδεσμο για να παίξετε!Παιχνίδι μνήμης



ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

Ας παρακολουθήσουμε ένα ωραίο βίντεο με εικόνες ζωγραφικής με θέμα τα έντομα!!


                                                      
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

Φτιάχνω μια ζουζουνιάρικη κάμπια με χάρτινη αυγοθήκη!!

Τι θα χρειαστούμε:
Μια μεγάλη χαρτονένια αυγοθήκη (από την οποία θα κρατήσετε μόνο μία λωρίδα)
Πράσινη μπογιά – πινέλο
Κίτρινο καθαριστικό πίπας (χειροτεχνίας)
Αυτοκόλλητα μάτια
Ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδόρο
Τι θα κάνουμε:
Γυρίζουμε ανάποδα την αυγοθήκη (με τις θήκες προς το τραπέζι) και την βάφουμε εξωτερικά με την πράσινη μπογιά.
Κάνουμε δύο μικρές τρύπες στο ίδιο ύψος, από όπου θα περάσει το καθαριστικό πίπας, το οποίο θα αποτελέσει τις «κεραίες» της κάμπιας. Στρίβουμε λίγο τις άκρες τους.
Ακριβώς κάτω από τις τρύπες για τις «κεραίες» κολλάμε τα αυτοκόλλητα μάτια της κάμπιας και με έναν μαύρο μαρκαδόρο σχηματίζουμε ένα χαμόγελο! Η κάμπια μας είναι έτοιμη!


Φύλλα εργασίας για τα έντομα!








Ας παίξουμε on line το παζλ της πεταλούδας



ΠΗΓΕΣ : διαδίκτυο, pinterest, Ναταλίνα, Μαρία Δαβούλου, Δήμητρα Καρβούνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου