Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΑΝΟΙΞΗ- ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αγαπημένα νηπιάκια,
πλησιάζει η Πρωτομαγιά δηλαδή η 1η ημέρα του μήνα Μαΐου. Ο Μάιος είναι ο τελευταίος από τους τρεις μήνες της Άνοιξης και ο πιο καλοκαιρινός. Μας προετοιμάζει για το Καλοκαίρι. Είναι ο μήνας των λουλουδιών, ανθίζουν τα λουλούδια, ο καιρός είναι ζεστός, τα πουλάκια κελαηδούν και φτιάχνουν τις φωλιές τους. Η πιο χαρακτηριστική παροιμία του είναι:
"Μάη μου καλέ μου μήνα, νάσουν δυό φορές τον χρόνο την καλοκαιριά να φέρνεις να σκορπάς τον κάθε πόνο". 
Την Πρωτομαγιά γιορτάζουμε τα λουλούδια σε ανάμνηση της γιορτής των Ανθεστηρίων που γιόρταζαν οι αρχαίοι Ελληνες φτιάχνοντας καλάθια με λουλούδια, εμείς συνηθίζουμε να φτιάχνουμε στεφάνια με λουλούδια από τις εκδρομές μας στην εξοχή και την φύση και να τα κρεμάμε στις πόρτες μας ή στα μπαλκόνια ευχόμενοι ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ,


   Εκτός όμως από την γιορτή των λουλουδιών, την Πρωτομαγιά γιορτάζουμε και την εργατική Πρωτομαγιά, που τιμούμε τους αγώνες του εργατικού κινήματος, Πολύ παλιά το 1886 ξεσηκώθηκαν οι εργάτες στο Σικάγο της Αμερικής διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εκείνα τα χρόνια οι εργαζόμενοι δούλευαν πολλές ώρες με αποτέλεσμα να μην έχουν αρκετό χρόνο να ξεκουραστούν, να κοιμηθούν και να χαρούν την οικογένειά τους. Οι εργάτες ήθελαν να δουλεύουν οχτώ ώρες  την ημέρα, να μην δουλεύουν τις Κυριακές και να έχουν ιατρική ασφάλιση. Καθιερώθηκε η 1η Μαΐου ως ημέρα απεργίας και μαζικής διαδήλωσης στους δρόμους.



ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Παρακολουθούμε στο βίντεο το παραμύθι "ΤΑ ΛΟΥΛΟΎΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΙΝΤΑ" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

  Αγαπητοί γονείς αφού δείτε μαζί με το παιδί σας το παραμύθι συζητήστε το μαζί του κάνοντας του μερικές ενδεικτικές ερωτήσεις όπως :
-Τι αγαπούσε πολύ η μικρή Αιντα ;
-Εσύ γιατί αγαπάς τα λουλούδια ;
-Τι πάθανε τα λουλούδια της ;
-Που πήγαιναν κάθε βράδυ ;
-Τι έκανε η Αιντα για να τα βοηθήσει;
-Τι την συμβούλεψε ο δάσκαλός της ;
-Τι κάνανε μαζί ;
-Τι συνέβη το καλοκαίρι ;

ΔΡΑΣΕΙΣ
-Χορεύω στο χορό των λουλουδιών
-Ζωγραφίζω το χορό των λουλουδιών
-Φυτεύω και περιποιούμαι ένα λουλούδι!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


ΜΟΥΣΙΚΗ

Ακούω μουσική, την Άνοιξη του Vivaldi

Ακούω αυτή την όμορφη κλασσική μουσική με κλειστά μάτια, χαλαρώνω και ζωγραφίζω μετά ότι φαντάζομαι για την άνοιξη!!


ΠΕΙΡΑΜΑ

Πείραμα με χρώματα.
Όπως θυμάστε παιδιά υπάρχουν τρία βασικά χρώματα το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο.Τα άλλα χρώματα βγαίνουν με αναμίξεις αυτών. Πάμε να δημιουργήσουμε το ΠΡΆΣΙΝΟ το χρώμα της άνοιξης.
Σε τρία ποτήρια διαφανή βάζουμε στο πρώτο κίτρινο νερόχρωμα, στο δεύτερο μόνο νερό και στο τρίτο μπλε νερόχρωμα. Ενώνω με απορροφητικό χαρτί τα τρία ποτήρια μεταξύ τους βουτώντας το χαρτί μέσα, περιμένω λίγο και ΜΑΓΙΚΑ στο μεσαίο ποτήρι το νερό γίνεται παράσινο!!!



ΜΟΥΣΕΙΟ

Περιήγηση στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά!!
Ας κάνουμε μια εικονική περιήγηση δηλαδή μέσω της οθόνης του υπολογιστή στο όμορφο αυτό μουσείο και να δούμε ζώα και φυτά!!



                                                         





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου