Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

ΠΑΣΧΑ ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ

Η παπαρούνα

Πληροφορίες...

H παπαρούνα, αυτό το ντελικάτο άνθος που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης παίζει κρυφτό μέσα στους αγρούς μαζί με τα άλλα αγριολούλουδα. Με το πρώτο φύσημα του αέρα φυλλορροεί, μα η ομορφιά της δεν χάνεται. Αντίθετα, η παπαρούνα είναι από τα λίγα φυτά που διαδραμάτισε έναν τόσο σημαντικό ρόλο στη θρησκεία, στη μυθολογία, στην πολιτική και στην ιατρική. Αυτό το λουλούδι έχει μαγέψει λογοτέχνες και ποιητές και βοήθησε τους γιατρούς να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, εδώ και αιώνες.
Υπάρχουν περί τα 100 είδη παπαρούνας στον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτοφυή γύρω στα δώδεκα είδη, τα οποία είναι γνωστά με το κοινό όνομα παπαρούνα. Μεταξύ αυτών, τα πιο γνωστά είναι:
- Η Μήκων η ροιάς (Papaver-Rhoea) γνωστή με το κοινό όνομα: παπαρούνα, κόκκινη παπαρούνα ή κουτσουνάδα (Κρήτη). Η ονομασία ροιάς οφείλεται στο γεγονός ότι φυλλορροούν και πέφτουν πολύ εύκολα τα πέταλά τους και είναι το πιο γνωστό είδος στην Ελλάδα, η κοινή παπαρούνα των αγρών


Η παπαρούνα ήταν το  ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας.
Η παπαρούνα συναντάται συχνότερα σε μη καλλιεργημένα χωράφια και στην Ελλάδα θα  τη βρούμε σε περισσότερα από δέκα είδη. Όταν όμως φύτρωνε σε σπαρμένα χωράφια, τότε εκείνα θεωρούνταν ευλογημένα και προστατευμένα από τη θεά Δήμητρα.
Το όνομά της εικάζεται πως προέρχεται από την κέλτικη λέξη «παπα» που σημαίνει τροφή για τα μωρά, αφού οι Κέλτες έβαζαν την παπαρούνα στις κρέμες των μωρών για θεραπευτικούς λόγους.
Η χριστιανική παράδοση θέλει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από τον σταυρό του Χριστού στο Γολγοθά και να δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το κατακόκκινο άλικο χρώμα της.
Από τότε η παπαρούνα απέκτησε για πάντα το κόκκινο χρώμα της για να θυμίζει  σ’ όλους μας τον ερχομό του Πάσχα και τα Πάθη του Χριστού. (πηγή ELNIPLEX)

                                                                     


Διαβάζουμε το παραμύθι "Ο κοκκινολαίμης και η παπαρούνα"    
Ο κοκκινολαίμης και η παπαρούνα

                                                       


Από το βιβλίο "Οι πιο ωραίες ιστορίες του Πάσχα" διαβάζουμε την ιστορία Τα λουλούδια της ελπίδας.
                                                     

                                                               

Στην ιστορία περιγράφεται η σκηνή, που ο Χριστός με κόπο κουβαλάει το Σταυρό Του ανεβαίνοντας το δρόμο προς τον Γολγοθά. Τον κοροϊδεύουν, τον χλευάζουν, τον περιγελούν. Αλλά Εκείνος προχωρά... Κάποια στιγμή μέσα από το πλήθος βγαίνει κάποιος και του βάζει στο κεφάλι ένα στεφάνι γεμάτο αγκάθια... Σταγόνες αίματος αρχίζουν να κυλούν από το μέτωπό Του και να πέφτουν στο χώμα... Αλλά κάθε φορά, που έπεφτε μια σταγόνα αίματος στο χώμα, ένα κατακόκκινο λουλουδάκι φύτρωνε, ίδιο στο χρώμα με το αίμα του Χριστού. Τα πέταλά του ήταν τρυφερά σαν την καρδιά και την ψυχή του Θεανθρώπου και μόλις ο Χριστός αντίκρυσε το κατακόκκινο τρυφερό λουλούδι, ευχήθηκε να ήταν ο κόσμος τόσο τρυφερός και καλός σαν τις παπαρούνες, που φύτρωναν στο διάβα του.... Και η ιστορία συνεχίζεται περνώντας μας πολλά και σημαντικά μηνύματα για τη θυσία του Χριστού. Η εικόνα που κυριαρχεί στο τέλος της ιστορίας είναι ο Γολγοθάς, που όταν ο Χριστός αφήνει την τελευταία του πνοή, σείεται και αστραπές και βροντές κάνουν τη νύχτα μέρα. Ένας Γολγοθάς γεμάτος από τις μικρές ευαίσθητες παπαρούνες, που μας θυμίζουν τη θυσία του Χριστού και την αγάπη Του για τους ανθρώπους. Κατακκόκινες μικρές παπαρούνες... τα λουλούδια της ελπίδας!!!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.kidsactivities.gr/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1/ta-loyloydia-toy-pascha/




Χειροτεχνία - φτιάχνουμε παπαρούνες
                                                 

και ζωγραφίζουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου